22 april 2013

Scandinavische markt..

Via Facebook, via Rosa Rugosa, was ik op de hoogte van de Scandinavische markt, dit weekend op Schokland. Een mooie lente zondag, uitstekend weer om deze markt te bezoeken. Er waren meer mensen op het idee gekomen en aan de auto's te zien waren ook de echte scandinavie-gangers aanwezig.
De markt was rond de kerk en de houten museumgebouwen; een sfeervolle achtergrond voor alle scandinavische producten. Ooit ben ik eerder op Schokland geweest, maar daar heb ik geen enkele herinnering meer van. Vrijwel blanco kon ik dit stukje Nederland gaan ontdekken.

 

Alsof je de grens bij Flensburg overgaat; vlaggen raden, nu compleet met de krans van de meiboom.


Zeer gespecialiseerde kramen gezien; een met volop keuze uit Zweedse verf, een kraam vol geweien, een ander met elandenvellen. Veel deens design gezien en mooie wol uit oa IJsland.


     
                                     


 
 

Een Noors koor verzorgt de muziek in het Zweedse cafe.
 


 

 
 Bij het gedeelte op het terrein waar de outdoor spullen een plek hadden gevonden, zag ik mooie warme sokken van Woolpower. Mooie, fijne sokken met een etiket om trots op te zijn! (Dat had ik wel op naam willen hebben staan!)

 

 
Een lap met twee elanden liep rond over het terrein, gelukkig niet zo kitch als het had kunnen zijn. En dit heeft vermoedelijk alles te maken met een zeker verlangen bij mij, naar het noordelijke. 
Gaat een mens op zijn huisdier lijken? In ieder geval hebben deze twee voor aan de onderkant een voorkeur voor iets anders dan gebruikelijk. 
 


 
En wat minstens heeft bijgedragen aan de noordelijke sferen, werd gebracht door de bezoekers. Hoe fijn, mensen kleden zich graag naar de gelegenheid waar zij heen gaan. Vandaag waren er talloze mensen die hun mooie Noorse trui of vest droegen.


 
Bij de finse mevrouw van Villahuopa heb ik een wollen deken gekocht waar we meteen op konden picknicken. Spelende kinderen dichtbij en ik was verrast dat er een meisje Annika heette. Ietwat naïef natuurlijk, welke naam anders op deze markt en natuurlijk ontbrak ook haar vriendin niet in een van de vele reisgidsen die werden uitgedeeld.
 
 

 Ondanks dat het er druk bezocht was, was de stilte van de Noordoostpolder goed te voelen. Wanneer je aan de rand van het hoger liggende voormalige eiland stond, was daar de stilte. Mooi.
Een fijne markt. Naast de wollen deken heb ik nog een boekje gekocht over tradities en recepten van Denemarken en een handgesneden zweeds botermesje.
Een gezellige voorbereiding voor de zomer.
 
 
 

1 opmerking:

  1. Geen wonder dat je de deken kocht; hij doet mij denken aan al die mooie rozen op de tassen die je zelf vilt!
    Wat een fijne middag!

    BeantwoordenVerwijderen