1 juni 2013

Ik heb een schaap geschoren!

Een week schaapscheren op the Shetlands, een paar dagen scheren op Texel, eigenlijk maakt het niet uit, ik wil graag een keer schapen scheren. En het werd schaapscheren in Oldeberkoop, op de Schaapscheerdersdag. En wat een dag het was! Als ik mijn ogen dicht doe zie ik schaap en mijn handen ruiken zelfs na een lang bad nog steeds naar schaap.
De kudde Schoonebeekers van herder Hilde Groen is vandaag naar Oldeberkoop gekomen om geschoren te worden.


 Vier mannen hingen 's ochtends vroeg al in een speciaal rek om de schapen elektrisch te scheren. Als je wilde kon je een schaap uitkiezen en die laten scheren en de vacht kopen. Dat wilde ik.


Deze schone Schoonebeekse is voor mij geschoren.

Dit is mijn beauty, een prachtige vacht om te vervilten. Dank voor de foto, Tijm.
Met een prachtige vacht rijker, ben ik er klaar voor; de workshop schaapscheren. Of in dat geval, de workshop schaapknippen.


Herder Gijsbert laat bij een ouder, rustig schaap zien hoe je begint; bij de kop.
Wanneer je de vacht bij de hals hebt open geknipt tot de buik, leg je het schaap op zijn zij en ga je dan verder met het lijf.


Een been over de kop om hem te fixeren en dan langs het vel, langs de nieuwe zomerwol. Eigenlijk is het nog wat te vroeg in het jaar om te knippen, er is nog maar een klein randje nieuwe wol.


 En dan onder toezicht van de meester, de eerste knipjes in het vacht.
Wow, daar gaat ie dan!


Als alle cursisten hun eerste rand hebben geknipt is het tijd voor lunch; een lamsstoofpotje,
Heerlijk, met aardappelpartjes en meergranenbrood met "streekboter".


En dan is het zover, met cursusmaatje Paco en herder Hilde kies ik een schaap. Ik weet nu dat een herderstaf een haak boven aan heeft, om een schaap mee te vangen. Even de haak om een poot en het schaap is mak. Met zachte hand wordt het schaap op haar zij gewerkt. Aan mij de eer om haar voorpoot onder haar weg te trekken.


Helemaal afstemmen op het warme lijf van het schaap. Langs alle rondingen en uitkijken bij hoekige stukken van de gewrichten.


 De een knipt, terwijl de ander het schaap in bedwang houdt.
Zolang de kudde achter ons rustig blijft lukt dat goed. Toen de kudde begon te blaten en haar lam zich liet horen, moest het schaap met wat kracht tegen de grond gedrukt worden.

Voorzichtig bij de hals, alle dunne huidplooien zonder bloedvergieten knippen.


Paco begint de andere kant van het schaap bij de achterkant, langs alle klitten en poep.


Het gaat goed, maar een paar kleine spatjes bloed.


De vacht ondersteunen zodat ie mooi heel blijft en ondertussen het schaap in bedwang blijven houden.


De tweede zijkant is bijna ook klaar. Zó mooi toen op een gegeven moment met een paar knippen de vacht helemaal los van het schaap kwam.


De staart nog even goed schoon knippen, de poep uit de vacht knippen....


...en daar gaat een fris geknipte 9979696209!

Direct naar de rest van de kudde en het lam.

Alle schapen zijn langs de scheerder of knipper geweest, de hond neemt weer over.


 Een fantastische ervaring! Het schaap maakte uiteindelijk een vreugdesprong en mijn lichaam trilde helemaal. De spieren in mijn armen en benen hadden op scherp gestaan. Helemaal afgestemd geweest op het schaap; naar beneden drukken, met precies genoeg kracht en de enorme grote, scherpe schaar soepel over het lijf laten lopen. De zintuigen scherp, zou het schaap gaan spartelen? Twee uren opperste concentratie, gehuld in schapengeur en de handen vet van de lanoline. Het warme lijf op een paar centimeter afstand en af en toe, wanneer Paco aan het knippen was, stiekem even mijn hoofd op het lijf leggen. Wat een mooie dieren, schapen.
Thuis verplicht de kleren bij de was, het lijf controleren op teken en een verplichte douche tegen eventuele ringworm.
En nog steeds zie ik schaap als ik mijn ogen dicht doe. En nee, ik zie geen schaapjes die ik kan tellen, ik zie de mooie kleurschakeringen in de vacht, die naar voren kwamen tijdens het knippen. Van wolwit, via beige, bruin naar grijs. Harde, stugge stukken, de zachte delen dicht op de huid, net iets anders van kleur en het speciale stuk op de buikzijde.
Een bijzonder dag.
2 opmerkingen:

  1. Ohhhh, wat vind ik dit stoer, lief, warm en ontroerend tegelijk! Zo dicht bij de natuur; 't begin van zelfvoorzienend leven?

    Lieve groetjes van Aal

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wow, bijna alsof ik erbij stond. inderdaad; het klinkt geweldig! Nu ben je écht bij de basis van de dingen die je maakt.
    Voor de scheerders een activiteit op de kalender die gedaan moet worden; toch bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen